hårdrock

HÅRDROCK


Hårdrock var länge den enda samlingstermen för den hårda och tunga elgitarrdominerade rockmusik som utvecklades under inspiration av de mer högljudda rockgrupperna i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Populariteten kulminerade med så kallad "heavy metal" under 1980-talet, ett decennium som många starkt förknippar genren med. Inspiratörerna var de grupper som spelade det som engelskspråkiga tidningar beskrev som hard rock (hård rock). Hårdrocksbegreppet kan dock skilja sig åt något på olika håll i världen.


HISTORIA - Uppkomst

Tidiga artister och grupper som i vissa låtar spelade det som längre fram kom att kallas hårdrock var Jimi Hendrix, Cream, Rolling Stones med flera. De hade alla börjat spela allt mer högljutt, i jämförelse med den "poppiga" rocken från 1960-talet. Bluesrocken från slutet av 1960-talet och det tidiga 1970-talet var en influens till det som skulle komma att bli hårdrock. Black Sabbath utvecklade det riktigt tunga soundet och i och med 1971 års Master of Reality kom man att verkligen definiera det.


Tema om döden, ockultism

Kring 1973 hade flera band lagt till anspelningar på ockultism och börjat skriva texter i fantasy-anda, med teman som döden och tron på det övernaturliga. Black Sabbath lade grunden för denna mörkrets estetik som de kombinerade med långsamma distade elgitarriff. Även Deep Purple och Led Zeppelin lade grunden till hårdrocken, men de tydligaste grundarna brukar i Europa anses vara Black Sabbath. Argumentet för detta kan vara att Black Sabbath, som i allra högsta grad räknas som ett hårdrocksband, också började som ett bluesbaserat rockband med jazzinfluenser, och att hårdrocken som genre helt enkelt uppstod som en förlängning av den progressiva, psykedeliska bluesinspirerade rocken. Närlyssning på Jimi Hendrix, Yardbirds och Cream (omkring 1968) visar att övergången till hårdrock skedde gradvis hos olika band. När så Judas Priest öppet deklarerade att de eftersträvade att vara ett "Heavy metal-band", var genren så gott som färdigstöpt. Deras image, bestående av läder, nitar och musikalisk och textmässig aggressivitet, är än i dag ett grundrecept för hårdrocken. De svenska kritikerna översatte snart genrens brittiska namn, "Heavy metal", med hårdrock.


Musiken karaktäriseras av 

tunga distade elgitarrer och ofta ljus och mer eller mindre skrikig sång; i Deep Purples och Uriah Heeps fall innehar även den tunga hammondorgeln en viktig del av ljudbilden.


Viktiga banbrytande skivor

kan sägas vara Deep Purples In Rock (1970), Black Sabbaths självbetitlade debut (1970) samt Led Zeppelins fjärde album Led Zeppelin IV (1971, de fyra första var alla självbetitlade och brukar skiljas åt genom numrering enligt ordningen de kom i).


Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple brukar räknas som de tre första stora 1970-talsgrupperna. De har alla gemensamt att de är engelska grupper, och att de hade sina respektive storhetsperioder under början av 1970-talet. Andra viktiga hårdrocksgrupper och artister under 1970-talet var Kiss, Queen, Aerosmith, Uriah Heep. En annan hårdrocksgrupp som har influerat många band är irländska gruppen Thin Lizzy med fronfiguren Phil Lynott. Bandet hade många internationella hits och släppte 1978 liveskivan Live and Dangerous. En av de viktigaste artistena är dock den amerikanska skräckrockaren Alice Cooper.


1980-talet

Under 1970-talet och början av 1980-talet kom band som Judas Priest, Mötley Crue, Twisted Sister, Scorpions, Rainbow och Whitesnake. Samtliga slog igenom rejält först under 1980-talet då punkvågen (vilken kan sägas ha stått i vägen för hårdrocken under 1970-talets slut) ebbat ut. I samband med 1980-talets början fick alltså många 1970-talsband ny popularitet, samtidigt som många helt okända band slog igenom. Denna epok kallades The New Wave of British Heavy Metal och i den vågens fanns bland annat Iron Maiden, Samson, Saxon med flera.


Under 1980-talet uppstod undergenrer till hårdrocken i och med uppkomsten av sleaze metal, thrash metal, death metal, black metal, doom metal, grindcore med flera. Många band har experimenterat med provokativa scenshower och vissa har också beskyllts för satanism. Medan vissa band (främst inom black metal) faktiskt var satanister.


1990-talet och senare

I början av 1990-talet kom grungen med band som Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains och Soundgarden. Dessa band lade grunden till det som i USA kom att kallas alternativ rock. Framförallt Nirvana hamnade högt på topplistorna i flera länder under de första åren av 1990-talet. Under den senare delen av 1990-talet har nya populära grupper uppstått, som till exempel de svenska grupperna Hammerfall, In Flames och Vintersorg.


Musikstilar som hårdrocken under tidens gång påverkat och influerat är till exempel punkrocken. Å andra sidan har hårdrocken själv hämtat inspiration från den progressiva rocken, ej att förväxla med den samhällskritiska progg som var populär i Sverige under 1970-talet.


Hårdrockare iklädd jeansjacka med bandlogotyper på tyglappar.

Under 2000-talet har begreppet "metal" börjat användas av svenska musikrecensenter för att skilja de nyare strömningarna inom hårdrocken från de äldre, men ibland används ordet metal som ett samlingsnamn för all hårdrock.


Vid Eurovision Song Contest 2006 segrade låten "Hard Rock Hallelujah" av hårdrocks/heavy metal-gruppen Lordi för Finland. Eurovision Song Contest hade i alla år dominerats av lättare pop och i viss mån "vanlig rock", och därför var denna seger inte väntad.