pop

Popmusik eller bara pop är ett begrepp som först användes 1926, som en förkortning för "populär" (från engelskans popular music), bland annat populärmusik, men sedan slutet av 1950-talet har det under den alternativa benämningen pop handlat om en genre inom populärmusik, som ursprungligen karakteriserades som ett lättare alternativ till rock'n'roll.


Popmusik är ett samlingsnamn för musik som riktar sig till en bred publik och har en mer lättsam framtoning och attityd än rock. I Storbritannien användes begreppet light music och hit music, i Tyskland användes ordet schlager vilket är en annan genrer i Sverige.


Begreppet pop kom med tiden att beteckna den musik som uppstod efter rock & roll i slutet av 1950-talet i USA. Den var lättare och mer melodiös än denna och framfördes av tonårsidorler som Pat Boone och Paul Anka. I Storbritannien lev pop under tidigt 1960-tal namnet på den muisk som t.ex. Beatles spelade, och även företeelser inom konst och mode.Grupper och artister som kan karakteriseras som popens företrädare under 1960-talet är t.ex. Cliff Richard & the Shadows, Beach Boys, Supremes och Hollies, och på 1970-talet Sweet, Gilbert O´Sullivan och ABBA. Några exempel från 1980-talet är UB40, Madonna och Michael Jackson. Från 1990-talet kan nämnas Backstreet Boys, Robbie Williams och Shania Twain.


Typiskt för en poplåt är en melodi som fastnar i minnet, med lättsjungen refräng och en text som gärna upprepar orden i titeln många gånger. Popen är mycket mottaglig för nya intryck och modeflugor (sitarer på 1960-talet som infördes av Beatles, syntarna på 1980-talet i grupper som Human League och Depeche Mode, rap-inslag under 1990-talet hos MC Hammer och Vanilla Ice m.m.)


Begreppet pop används också i kombinationer som indiepop, europop m.m. I Storbritannien och USA används pop i betydligt mer allmän bemärkelse, även om sådan musik som vi i Sverige skulle kalla rock eller schlager. 


källa: Wikipedia, Bonniers musiklexikon