1960-tal

1960-talet Pop, rock, flower Power och pottfrisyrer


1960-talet var ett händelserikt årtionde. USA:s president Kennedy blir mördad, och medborgarrättskämpen Martin Luther King likaså. Man landar på månen. Vietnamkriget rasar.   


Många nya ungdomskulturer poppar upp. Modsen hade sin storhetstid i början på 60-talet. De kom från engelska storstäder och gillade att som var nytt, designat och modernt. De hängde på caféer och nattklubbar och körde ofta vespa. Många killar lät håret växa. Favoritmusiken var jazz och 60-talsband som The Who och The Kinks.


Två andra engelska band blev superstora på 60-talet: Beatles och Rolling Stones. 1963 var de fem översta singlarna på brittiska topplistan Beatleslåtar. Deras album Sergeant Pepper's lonely hearts club band räknas som en milstolpe i pophistorien. Beatles skrev geniala poplåtar. Fansen var som galna i gruppen, men efter bara ett par år slutade de att turnera. De hörde ju inte vad de spelade när fansen skrek så! Gruppen upplöstes 1970 då medlemmarna ville satsa på solokarriärer. Beatles har sålt 1 miljard 200 miljoner skivor – mest av alla band nånsin.


Rolling Stones var en råare grupp med Mick Jagger och Keith Richards i spetsen. Deras musik ansågs ”farligare” och var influerad av gammal blues.


En annan ungdomskultur som blev stor i slutet av 1960-talet var hippiekulturen, eller Flower Power som den också kallades. Hippies var emot det nya och ytliga, tog avstånd frän rikedom och ägande. De demonstrerade mot orättvisor och krig, och predikade om fri kärlek till alla. Flower power nådde sin höjdpunkt i San Francisco, under vad som kallades för The Summer of love 1968. Världens mest kända musikfestival, Woodstockfestivalen, samlade år 1969 nästan en halv miljon människor på ett område i en liten stad utanför New York. Många av dem var hippies. En av artisterna var Janis Joplin. Hon blev bara 27 år gammal efter att ha levt ett hårt liv med mycket droger. Ett annat stort band under hippietiden var The Doors. Den excentriske sångaren Jim Morrison blev även han bara 27 år gammal. Jimi Hendrix är världens mest kända gitarrist.(6) Han fick sitt genombrott på 60-talet, men levde bara till han blev... ja, rätt gissat: 27 år. Dessa tre artister ingår i vad som kommit att kallas ”27 club”.


Bob Dylan skrev många av sina kända låtar på 60-talet. Han inspirerades mycket av den amerikanska folkmusiken och bluesen. Han dog dock inte ung, utan fyller 74 i år. Han gör fortfarande ny musik.  Massor av artister har tolkat hans låtar. Han sjöng många låtar själv, men också en hel del duetter, t.ex. med Joan Baez, som sjungit tillsammans med många artister och grupper, som Beatles och The Rolling Stones.


Det tidiga sextiotalet var glatt och oskuldsfullt med grupper som Beatles inom den engelska popen. I USA spelades lika naiv surfmusik, men även soul med svart självkänsla och den bitvis politiskt engagerade folkrocken.


Under andra halvan av sextiotalet kom flower-power-eran med sin "psykedeliska" musik, som trots ett kopiöst drogmissbruk öppnade dörren för många musikaliska experiment. Samtidigt förändrade kreativa musiker som Beatles och Jimi Hendrix den naiva popen till en mognare musik, som började kallas för rock.


Ståltrådsmusik ("taggtrådsmusik") ca 1960

Rockmusiken kunde bli ett slags folkmusik när firmor som framför allt Fender började massproducera fungerande förstärkare, elgitarrer, elbasar och elorglar till överkomliga priser. I början av 50-talet kom också Fender med den första elbasen. Fender Precision ("Precision" därför att den hade band som en gitarr - nu kunde basisten också spela med precision, alltså utan att spela falskt!) Elorglar tillverkades av firmor som Farfisa och Vox. Instrumentet såldes till priser som de flesta unga musiker hade råd att betala, vilket ledde till att många band kunde uppstå. Uttrycket "ståltråd" eller "taggråd" kommer av den vassa klang som de här första elinstrumenten och förstärkarna hade.


De viktigaste ståltrådsgrupperna var Shadows, Ventures och Spotnicks. De kunde kompa någon sångare, som Shadows gjorde, men deras egen musik var alltid instrumental.


Intresset för pop och rock and roll var alltså skyhögt. The Beatles blomstrade och tog över världen. Deras pop-rock musik invaderade världen och deras popularitet runt om i världen var extrem. De var populära inte bara i Storbritannien utan över hela världen. Allt eftersom tiden gick kom andra popartister som Cliff Richard, The Shadows, Dustry Springfield, Tom Jones och slog musikscenen med storm.


ENGELSK POP (ca 1962-1967)

"Pop" är en förkortning av "popular" och används i engelskspråkiga länder om olika typer av populärmusik. Den engelska "popen" slog igenom med sällan skådad kraft 1963-1964. I spetsen gick förstås The Beatles, tätt följda av en mängd andra band. Under de första två åren kunde man se två olika stilar: "Merseybeat" (eller Liverpoolpop") spelades av arbetarungdomar i norra England, medan studentungdomar i London lyssnade på amerikanska bluesartister och försökte härma dem i bluesband. Uttrycket "pop" används fortfarande inom rockmusiken. Det är svårt att definiera exakt vad som är rock och vad som är pop, men stildrag som stämsång och diskantrika elgitarrer som fanns i stextiotalets pop, brukar ingå i "pop".


MERSEYBEAT

Mersey är en flod som rinner genom Liverpool, varifrån de flesta banden i den här stilen kom. Andra industristäder i Englands norra delar, som Manchester och Belfast i Nordirland, gav också sin bidrag. De ungdomar som började spela den här typen av musik kom ofta från arbetarhem. De bildade grupper, soloartister var sällsynta. Grupperna hade standarduppsättningen sologitarr, kompgitarr, bas och någon enstaka gång förekom piano eller pipig elorgel. Typiskt för merseybeat-stilen blev att man sjöng på sin egen dialektstämsång och att man själv skrev många låtar, under inflytande av amerikansk rockn´roll, "milksap" och soul. Allt det här är utmärkande inte minst för stilens viktigaste grupper, Beatles, Hollies och Searchers.


USA UNDER TIDIGT 60-TAL

1964-1966: total engelsk dominans

"Slutet för klassisk rockn´roll" forsatte i USA in på sextiotalet. Många av de populäraste artisterna var konstruerade produkter från skivbolagen. Ett gulligt förnamn i stil med Bobby Rydell, Bobby Darin etc. och ett välkammat och harmlöst utseende var till stor hjälp.


Från mitten av 60-talet när musiken fortsatte att utvecklas infördes folkmusiken. Folkmusik utnyttjar traditionell musik och nya kompositioner i en traditionell stil. Det spelas oftast på akustiska instrument. Bob Dylan, Woody Guthrie och Pete Seeger är bara några av de kända artister och pionjärer inom den här typen av musik.


Under året 1965 började rockmusiken att ta form. Sådana former inkluderar psychedelic rock, garage rock, blues, progressive rock och surf rock som anses som dess mest berömda slag. Surf rock karaktäriseras av att vara nästan helt instrumentell och med en tung användning av reverbet på gitarrerna. The Beach Boys, Jimi Hendrix och Janis Jophlin är bara några av de välkända rockikonerna i branschen.


Under dessa år så slog musiken från Brasilien som heter Bossa Nova igenom också. Ursprunget till den här musiken kommer från de mer exklusiva stadsdelarna i Rio de Janeiro, och det är känt som en blandning av samba och jazz. Några noterbara artister inom Bossa Nova inkluderar Antonio Carlos Jobim, João £ o Gilberto, och Astrud Gilberto.


60-talet är också årtiondet för R & B -och soulmusik. Skivbolaget Motown producerade flera artister och låtar som blev extremt populära, och många av dessa låtar är populära än idag. Detta är också den tid då flera av dessa låtar toppade Billboardlistan. Artister som The Supremes, The Temptations, The Miracles, Jackson Five, The Four Tops och James Brown är bara några av de mest berömda R & B sångarna och grupperna som funnits.


Det sägs att den gamla musiken har påverkat all musik som vi lyssnar på idag. Allt eftersom tiden passerar, fortsätter musiken att utvecklas och denna utveckling kommer nog aldrig att sluta. För det som vi lyssnar på idag är vi skyldiga att tacka gårdagens artister för.


60-talet, sammanfattning

Under 60-talet händer det mycket både i England och i USA


England - bluesrock från London

Animals – House Of The Rising Sun

Rollin’ Stones – Satisfaction

Beatles - Sergeant Pepper's lonely hearts club band


Beatles – She Loves You

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr. Kom från Liverpool. Splittrades 1969


Merseybeat

Merseybeat var en engelsk musikstil uppkallad efter floden Mersey, musikerna kom från arbetarklassen och de sjöng på egen dialekt, det var en blandning av amerikansk rock’n’roll, milksap och soul.


USA

Folkrock

Bob Dylan var en protestsångare som sjöng långa låtar om tillståndet i världen.

Beach Boys – Surfin’ USA (Texterna handlade om surfing och bikiniklädda flickor.)


Soul

James Brown – I Got You (I Feel Good)


Flower Power

Psykedelisk musik (sinnesutvidgande), långa låtar, meditativ känsla.

Hippies – förespråkade fri kärlek och fritt drogbruk 

The Doors – Light My Fire


Rock

Gitarrhjältar

Jimi Henrix – Purple Haze

Mycket elektroniska trix (wha wha pedal) 

Eric Clapton - Sunshine Of Your Love