1970-tal

1970-talet, punk, disco, reggae, hårdrock


HÅRDROCK

Ur 60-talsrocken utvecklades den tyngre hårdrocken. Man satsade på jättelånga gitarrsolon och häftiga scenshower, och håret skulle förstås vara långt och skitigt. Kända 70-talsband är Deep Purple, Black Sabbath och Led Zeppelin.


Heavy metal - en ”skitigare” form av hårdrock. Lite argare, lite tuffare. Metalband som Motörhead hämtade inspiration från punken.


PUNK

Punken uppstod som en protest mot samhället och de rika. Punkarna klädde sig i trasiga kläder, hade tuppkam och gjorde allt för att chockera och visa sitt motstånd. De kallade sig anarkister.

Band som Sex Pistols, the Clash och Ramones spelade snabb rock med samhällsomstörtande budskap och skandalomsusande konserter.


I Sverige blev Ebba Grön det mest kända punkbandet. "Den ena handen vet vad den andra gör", även känd som "Staten & kapitalet", är en sång från 1972 av det svenska proggbandet Blå tåget. Låten kom att få störst genomslagskraft i och med att det svenska punkbandet Ebba Grön gjorde en cover på den under 1980, då uteslutande under namnet "Staten och kapitalet".


I Frankrike blev låten Ça plane pour moi, en punklåt på franska från 1977 med Plastic Bertrand, en stor hit.


REGGAE

På Jamaica, en liten ö i Karibiska havet, hade man utvecklat en egen musikstil på 60-talet. Den kallades ska. På 70-talet uppkom en lite mjukare variant av ska som kallades reggae. Musiken går i baktakt och ofta är texterna väldigt politiska. Man sa sig tillhöra en ”hemsnickrad” religion som hette Rastafari.

Bob Marley är förstås den stora reggaestjärnan. Han och hans kompband The Wailers slog igenom 1973.

Han har gjort massor av kända låtar: Buffalo Soldier, No Woman, No Cry, Redemption Song, One Love…  Tyvärr dog han i cancer 1981.


HIP HOP

Hip hopen startade i New Yorks fattiga förorter. Folk började DJ:a, battla och måla graffiti. De första hiphoplåtarna är Rappers Delight med Sugarhill Gang, och The Message med Grandmaster Flash.


DISCO 

Man brukar räkna 1975 som året då discomusiken föddes. Man längtade efter mer dansant musik och öppnade stora dansklubbar i New York.

Saturday Night Fever är en amerikansk film från 1977 i regi av John Badham.

John Travolta spelar Tony Manero. Varje lördag tar han på sig en skjorta med breda snibbar, utsvängda byxor och platåskor och går till det ställe där han är kungen på dansgolvet... Soundtracket är det mest säljande i historien med över 25 miljoner exemplar. Det klassas ofta som ett Bee Gees-album trots att det även innehåller annat material. De mest kända låtarna är dock Bee Gees Stayin Alive, Night Fever, och Jive Talkin. Se även Saturday Night Fever (Soundtracket).


MUSIK I SVERIGE

ABBA vann schlager-EM 1974 med låten Waterloo och blev världskända.

Den politiska musiken i Sverige kallades progg. Man sjöng ofta om orättvisor, t ex kvinnors rättigheter och solidaritet med de fattiga. Många tyckte att tjejerna skulle få mer plats. Till exempel tyckte man att det fanns alldeles för få kvinnliga musiker. Röda bönor sjöng om att tjejer måste höja rösterna!