bleckblåsinstrument

familjen

BLECKBLÅSINSTRUMENT

trumpet

Från början användes trumpeten mest i militär musik Trumpeten hittas dock i alla möjliga musikgenrer och speciellt i jazzorkestern. Trumpeten tillhör familjen bleckblåsinstrument.  Trumpeten kommer från början från mellanöstern. Ca år 1000 kom Araberna med trumpeten till Europa. Trumpet har tre ventiler och omfång på ungefär två och halv oktav. Trumpet hålls med vänster hand. Runt ventilerna trycks fingrarna med högerhanden. Den är gjord av metall. Trumpeterna är placerade i mitten framför pukorna.

En känd trumpetspelare är Louis Armstrong. En av hans mest kända låtar är "When The Saints Go Marching In". Förr spela man framför soldater och idag använder man trumpeten till allt möjligt.


trombon

Trombon eller dragbasun är ett bleckblåsinstrument med cylindriskt tonrör och dragbygel.Trombonen uppfanns av Arnold Schönberg på 1950-talet. Trombon eller dragbasun är ett bleckblåsinstrument med cylindriskt tonrör och dragbygel.valthorn

Det här är ett valthorn som tillhör bleckblåsfamiljen. Valthornet har funnits i ungefär 3000 år. Och är det äldsta bleckblåsinstrumentet. På den tiden användes det mest till jakt. Från början var valthornet utan klaffar men år 1865 i Frankrike så tillverkades det första valthornet med klaffar. Det var J.Werner som skapade det första riktiga valthornet. Valthornet är även sveriges postlogo. Valthornet är ett svårt instrument att spela.


Även för väldigt duktiga hornister kan tonen inte riktigt bli som tänkt. Valthornet är gjort utav mässing. Och om man drar ut alla rör så blir det ungefär 4 meter långt. När man spelar på ett valthorn så blåser man med läpparna. Och skapar ett vibrerande ljud som sedan förstärks i valthornet och en ton skapas. Man har även höger hand i klockstycket och manövrar klaffarna med vänster hand. Valthornet är placerad i bakre delen av orkestern. Här är en lista på några kända låtar med valthorn.

Bourrée, Himlen är oskyldigt blå, Irish jig, Jesu, joy of man’s desiring.

Några kända hornister är Julius Watkins,  Barry Tuckwell och Peter Lindbom.


Källor- Wikipedia.se, konserthuset.se och koping.se


bastuba