bongotrummaSLAGVERK från andra kulturer - percussion

Bongotrumma är ett kubansk slaginstrument bestående av två trummor av olika storlek. Trummorna kläms fast mellan knäna; den större trumman placeras till höger från spelaren sett och kallas hembar  (spanska : kvinnlig), den mindre trumman placeras till vänster från spelaren sett och kallas macho (spanska: manlig).


På grund av att trummorna är olika stora blir det olika klang vid slag på den ena eller andra trumman. trumstockar används inte, utan spelaren slår med fingrarna mot trumskinnet. Trumskinnet är gjort av kalvskinn. När spelaren slår på kalvskinnet vibrerar hela trumman eftersom det inuti bara finns luft.


Bongotrummans ursprung är ifrån Kuba men det afrikanska slavarna har haft ett finger med i skapandet av bongotrumman. Slavhandeln inträffade från 1500-talet till 1800-talet då bongotrumman fördes över atlanten västerut och blev därmed känd utanför Afrika. Vi har rentav afrikanerna att tacka för oerhört mycket musik världen över. I Kuba och en del andra länder i Latinamerika används den aktivt i danser och marscher än idag.


Lyssna och se, klicka här.


Källor:

http://musik-instrument.se/bongotrumma/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bongotrummor