gong

SLAGVERK från andra kulturer

GONG


Gong är ett högtidligt och mycket mäktigt sydostasiatiskt slagverk som förknippas med Kinas musikkultur. Medan vissa varianter kan användas till att spela rena melodier är gongen som kanske är mest känd den som framkallar ett väldigt distinkt och ekande crash-ljud. Det finns otroligt många varianter på gong, bland annat Chaugongar (stora sådana är kända som tam-tam), Operagongar, Pasigongar och Fenggongar (den sistnämnda är den som syns på bilden).


Hur fungerar den?

Den grundläggande principen är mycket enkel. En stor pukstock/trumstock används för att slå an den runda metallskivan så att den försätts i vibration. Metallskivans tjocklek, storlek, och vilket material den är gjord av, avgör ljudresultatet.


Historia

Dessa fascinerande instrument fanns redan innan Jesu Kristi Födelse – fynd av Chau-varianten har daterats till tiden för Han-dynastin 206 f.Kr – 220 e.Kr. Kejsarens tjänstemän har traditionellt använt sig av just en gong för att uppmärksamma folket på att exempelvis en viktig procession var i intågande och att de skulle ge rum (jämför det med polisens sirener idag). Ofta användes ett specifikt antal slag för att visa på hur pass högt uppsatt den förnäma person som var på väg var. Instrumentet har även förekommit i klassisk musik. Romantiska kompositörer som Rossini och Wagner använde båda slagverksinstrumentet i vissa av sina verk, och senare har även Mahler och Shostakovich dragit nytta av dess dramatiska egenskaper.


Musiktips

Den dramatiska effekt en gong kan orsaka vet inga gränser. Puccinis Turandot utspelar sig i just det gamla Kina. Prins Calaf är förälskad i kejsarens dotter – den bedårande Turandot – men priset för att få äkta henne är högt. Kravet är att man svarar rätt på tre kluriga gåtor, och misslyckas man är straffet halshuggning. I slutet av akt 1 har prinsen bestämt sig för att kalla på Turandot, trots att han avrådes från alla håll. Beskåda något av de mest dramatiska operahistorien har sett och missa inte gongens entré (01.12).


När man letar gong stöter man ofta på ordet “gonggong”, som är en mindre egentlig benämning på samma instrument (många känner igen detta mastodontiska instrument från Fångarna på fortet, till exempel). Den dubbla varianten är i själva verket namnet på ett monster från den kinesiska mytologin. Oavsett vad, är det inte alls omöjligt att få tag på gongar, även om de jättelika varianterna kan vara hyfsat svåra att frakta hem.