slagverk från andra länder percussionfamiljen

SLAGVERKSINSTRUMENT

Slagverk från andra länder - percussion

Scrolla dig ner för att läsa mer om varje instrument.

DJEMBE


Djembe är ett slagverk med ursprung från västra Afrika. När instrumentet först började användas finns inga säkra källor om, men det lär ha existerat i åtminstone ett par hundra år. I samband med en afrikansk turnerande balett på 1950-talet där djembe-trummor ingick i dansnumren blev slagverket även känt för européer.


Djembetrummans stomme utgörs traditionellt en urholkad och timglasformad trästam, klätt med getskinn över den större öppningen. Skinnet spänns av ett tunnare syntetiskt rep. Repet löper mellan en mindre metallring runt timglasets midja och två metallringar som klämmer fast skinnet mellan sig och gör att detta hålls jämnt spänt. Genom att trä repet på ett speciellt sätt som bildar ett nätmönster med den del av repet som håller metallringarna samman, kan skinnet spännas till önskad ton.


Hur du spelar djembe

Att spela på en djembe-trumma påminner en del om att spela bongotrummor i det att du håller fast den mellan dina ben. Det finns två slags slag du bör lära dig: tonslag (eller basslag) respektive slappslag. Du utför ett tonslag genom att slå på trummans mitt med platt hand, vilket genererar ett dovt basljud. För att utföra ett slappslag ska du slå mot kanten av trumskinnet med en snärtig rörelse. Karaktäristiskt är att skinnet spänns mycket hårt vilket ger en speciell ton. Detta ljud åstadkoms med "slap-slag" och "ton-slag". Tack vare den rundade formen kan även en djup ton frambringas med hjälp av "bas-slag". Andra ljud och toner kan även åstadkommas med olika slagteknik.


En annan sak med att spela på en djembe är att det är fysiskt krävande och efter ett tags spelande kan det börja göra ont i händerna och armarna.

Tillverkning av djembetrummor sker dels i området, men en stor serieproduktion sker även i Sydostasien. I de områden där djemben numera spelas finns även viss tillverkning.

När man samplar en Djembetrumma så ligger dom under namnet percussion

GURKA


Güiro är ett slagverksinstrument av typen idiofon, som bland svenskar ofta kallas för gurka (troligtvis på grund av sin form, vilken dock är lite mer aubergine-aktig än gurkaktig). Den har traditionellt gjorts av torkade skal av pumpfrukter (där även gurkor finns representerade), genom att utrusta skalen med parallella räfflor.


Güiro används mycket i latinamerikansk musik såsom samba och cumbia (i den senare genren är den ständigt en viktig del av rytmsektionen), och precis som vad maracas beträffar så är det ofta en sångare som får spela den. Själva spelsättet i sig är ju inte så krångligt. Güiron har många namn: I Brasilien kallas den ”reco-reco” och därutöver återfinns alternativa namn som calabazo, guayo, ralladera och rascador.


Hur fungerar den?

En güiro spelas med hjälp av en träpinne som man helt enkelt skrapar längs instrumentets räfflade sida. Güirons roll når ofta inte längre ut än rytmsektionen. Det är svårt att åstadkomma spektakulära gurksolon, och att variera instrumentets klangfärg är inte det enklaste, men man kan ju alltid variera skrapfarten.


Historia

Sedan man kom på att man kan göra instrument av torkade frukter har idén om en enkel hård figur med en räfflad yta att skrapa med en träpinne lett till många olika intressanta konstruktioner. I Thailand görs güiror formade som paddor, och de mexikanska, puertoricanska, och kubanska gurkorna har alla lite olika utseende (den puertoricanska ser mest ut som en gurka av de tre, medan den mexikanska påminner om ett brännbollsträ …fast kortare.


källa: musik-instrument.se/guiro/

CAJÓN


Cajón är definitivt ett av de mer udda instrumenten. Vid blotta anblicken är det nog få som misstänker att det rör sig om ett instrument alls, en Cajón ser nämligen ut som en låda stående på högkant.


Detta slagverk härstammar från Peru och ska ha börjat användas någon gång under 1800-talet. På senare tid har Cajón trumman faktiskt blivit på modet även i andra länder och används allt oftare i olika musikframföranden.


Hur du spelar cajón

Cajón trumman placeras på ett plant underlag med de fyra fötterna nedåt. Du spelar på cajónen genom att slå på framsidan - samt eventuellt de två sidorna, vilka alstrar ett mer stumt ljud - med båda händerna medan du sitter ovanpå den aningen framåtlutad. Du kan också använda (vänstra) foten och då framför allt hälen som du trycker mot framsidan samtidigt som du trummar för att påverka ljudet.


Vid slag mot framsidan påminner det en del om en virveltrumma. Emellertid uppstår olika ljud beroende på var du slår. De finns tre huvudsakliga positioner: ned mot mitten finns basljud medan närmare upp mot kanten ger högre och snabbare ljud. På moderna modeller är materialet av plywood, vars tjocklek är tunnare på framsidan.


Musikstilar

Instrumentet är vanligt inom peruansk, kubansk och latinamerikansk musik. Fast även inom svensk folkmusik, flamenco, världsmusik och i andra moderna musikstilar, särskilt vid akustiska arrangemang.


Fakta: http://www.trummor.net/cajon