cymbalfamiljen

SLAGVERKSINSTRUMENT

Slagverk i symfoniorkester

CYMBALER


De moderna orkestercymbalerna är ett par stora runda plattor av metall (en legering av 80% koppar och 20% tenn), de exakta beståndsdelarna och bearbetning av vilka är tillverkarnas dolda hemligheter.


Diametrarna varierar från 30 till 65 cm (de första cymbalerna var mycket mindre). För orkestrala ändamål cymbaler med 40 - är 50 cm används de önskade tonala kvaliteter är briljans, resonans och en mångfald av övertoner.


Orkestercymbaler "paras ihop" med en liten skillnad i tonhöjd. Varje platta är något konvex för att säkerställa att endast de yttre kanterna möts, i mitten är ett grunt, tefat-liknande urtaget bildar en kupol, med ett hål genom vilket håller bandet löper. De hålls vertikalt och slås samman med en snabb upp-och-ned rörelse, ett skarpare ljud erhålls genom att slå en upphängd cymbal med en trumstock.


Cymbaler kan ha sitt ursprung i Centralasien, varifrån de anlände till Kina. De spelades i många forntida samhällen såsom hettitiska Anatolien, Egypten, Grekland och Rom. Grekiska och romerska varianter hittas i bilder från medeltiden. I  början av 1800-talet började cymbaler förekomma i orkesterverk.