marimba

familjen

SLAGVERKSINSTRUMENT

MARIMBA (klicka här för att se och lyssna)


Den är gjord av plattor som kan vara gjorda av olika sorters träslag, exempelvis ros eller en, eller av konstgjorda material som glasfiber. Marimba är ifrån Costa Rica. Marimbaklubbor används vid spel på Marimba. Marimba rötter är gamla, som sträcker sig till början av mänskliga instinkter att slå trä, sten och metall plattor och föremål som producerade musikaliska toner. Dessa metoder funnits i olika former i kulturerna i Afrika, Latinamerika och Asien och är alla i någon mening, föregångare i den moderna marimba.


De första, råa början av marimba fanns flera plattor av trä som släpps ut på pinnar som över ett hål i marken som fungerade som en resonanskammare. Senare plattor av trä svävande över stora kalebasser eller trälådor som tjänade för att förbättra tonen.


Källor skiljer sig på visst område i världen där marimba ursprung; dock föregångare i denna debatt är Afrika och högländerna i Guatemala. Det är intressant att notera att symboliska och funktionella användningsområden för den afrikanska marimba är mycket integrerade i deras kultur. I Guatemala och Mexiko, är marimba den nationella instrument; ingen part är komplett utan marimba musik.


Marimba idag är helt annorlunda än de ursprungliga folkinstrument. Utvecklingen av den moderna marimba på norra halvklotet kan spåras till de centralamerikanska Marimba byggare, särskilt Sebastian Hurtado, som utvecklat en kromatisk arrangemang av barerna som ut som pianot tangentbordet under 1890-talet. År 1880, John Calhoun Deagan grundade den första amerikanska företaget att tillverka slagverk, och byggde den första riktiga föregångaren till marimba med metall resonatorer, runt 1920-talet.


källa: Wikipedia,