träblåsinstrument

familjen

TRÄBLÅSINSTRUMENT

saxofon klicka för lyssning

Saxofon är ett träblåsinsrument, som är uppfunnet av Adolphe Sax.Han uppfann saxofonen 12 juni 1843.Det finns 4 olika sorters saxofoner: sopran, alt, tenor, baryton

Saxofonen är mycket populär inom jazzmusiken. Men den var avsedd för orkester

och militärmusik. Charles Parker var en stor saxofonist. Han var aktiv mellan 1937-55

Han dog redan vid 34 års ålder.  Han dog av en lungsjukdom. Källor: Wikipedia

av Knut och Isak 
oboe (klicka för lyssning)

Oboen tillhör träblåsfamiljen. Oboe är franska och betyder "högt trä". Den moderna oboen utvecklades under 1600-talet i Frankrike. Ingen vet riktigt säkert vem som utvecklade den. Oboen är gjord av trä/bambu, den har dubbla rörblad. Oboen efterträde skalmejan som bara består av en del medan oboen är uppdelad i tre delar. Man spelar oboe genom att blåsa luft i munstycket och sen kan man ändra tonhöjden med klaffarna. För att få en oboe att låta bra krävs ett stort luftryck och bra balans. Den hörs bra över de andra orkesterinstrumenten. Oboen har en varm och fyllig klang. Några kända oboister är Kennet Bohman och Helen Jahren. I en symfoniorkester börjar oboen med en ton som man hör ensam i 2-5 sekunder. Oboen har alltså uppgiften att ta stämton i en orkester. Man kan spela oboe i de flesta musikgenrar. Förr användes oboen mest i klassisk musik.


Källor: Wikipedia, Musik-instrument.se, Google, Youtube, Papper


Fagott klicka för lyssning

Fagott är ett träblåsinstrument. Fagott tillhör träblåsfamiljien. Här är lite bilder på fagotter. Fagott utvecklades i Tyskland under det tidiga 1800-talet men det är bara fagotten som den ser ut idag. Ursprungs fagotten utvecklades tidigt 1700-tal.


Källor:Google, Wikipedia, skandinavisk press.

Oskar Bütikofer 8D


Klarinett (klicka för lyssning)

Klarinetten är ett träblåsinstrument  som uppfanns i Tyskland på 1600-talet under barocken av Johann Denner. Från början hade den bara två klaffar, nu har den upp till 20 st. Men på 1830-talet fulländades instrumentet i Frankrike. På en modern klarinett är klaffarna silverfärgade.

När man ska spela klarinett så stoppar man munstycket ca 1 cm med röret nedåt på underläppen som vilar på undertänderna.

Man spelar på den genom att trycka ner klaffarna och blåsa i röret. Det är en liten träbit som liknar en glasspinne. Klarinetten används oftast i Jazz och klassisk musik. Lägsta tonen är D och högsta tonen är B. Klarinetten är gjord i trä, men metall förekommer också. Kända klarinettister är tex Benny Goddman (1909-1986), Sidney Bechet, Barney Bigard och Bernard Crusell. Martin Fröst är en svensk klarinettist i världsklass. I klarinettfamiljen finns 6 klarinetter. Ess är ljusast och Bas är mörkast.  I en stor orkester är klarinetten längst fram.


Källor: Musikpärmen google och WikipediaTvärflöjt. klicka för lyssning

Tvärflöjter räknas till kategorin träblåsinstrument även om de idag ofta tillverkas i metall. Jean-Perrie Rampal,  var den förste att föra fram flöjten som soloinstrument på 1900-talet. James Galway, har vunnit ära och berömmelse med sin guldflöjt i över 50 år. De äldsta tvärflöjterna är från 800-talet f.Kr. och förekom i Kina och Japan. Man blåser i tvärflöjtens munstycke för att få fram ljud och sen reglerar man ljudet med knapparna. Tvärflöjten spelar på tvären. Det är därför den heter tvärflöjt. På 1600-talet andvändes tvärflöjten inom det militäria i Europa. På 1600- och 1700-talen blev instrumentet tre- eller fyrdelat och fick en bättre klang. Men det var först när Theobald Böhm år 1847 byggde en cylindrisk tvärflöjt med hävarmar och klaffar som tonerna blev helt rena.